Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Meepraten over de Omgevingsvisie voor Noordwest

21 januari 2020 @ 20:00 - 22:00

Gratis

De gemeente Hilversum nodigt u uit om mee te praten over de nieuwe Omgevingsvisie voor de wijk Noordwest (1217):

“Het is prettig wonen, werken en leven in Hilversum. Wij koesteren dat. Steeds meer mensen en bedrijven zoeken ook een plek in onze stad. Tegelijkertijd weten we dat de ruimte beperkt is. Dat betekent dat er uitdagingen zijn onder andere op het gebied van wonen, bereikbaarheid, energie en voor het Mediapark en omgeving.

We moeten nu keuzes maken, zodat Hilversum in 2040 nog steeds de stad is waar we ons thuis voelen! Wij stellen een Omgevingsvisie op voor 2040. En we vragen u om met ons mee te denken. Kom daarom naar onze bijeenkomst op 21 januari in het raadhuis.

De bijeenkomst start om 20.00 en duurt tot 22.00 uur. Wethouder Jan Kastje leidt de avond in en is er de hele avond bij. Voor de pauze geeft de projectleider Peter Prins een toelichting op de Omgevingsvisie en de belangrijkste uitdagingen voor Hilversum. Na de pauze gaan we in kleine groepen in gesprek over de belangrijkste uitdagingen voor Noordwest.”

In 2021 gaat in Nederland de Omgevingswet in. Net als alle andere gemeenten is Hilversum – vanwege de Omgevingswet – verplicht om een Omgevingsvisie te maken. We zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen, zodat het straks soepel verloopt. In deze visie komt te staan hoe de gemeente er in 2040 uit komt te zien. Hilversum is een stad waar mensen graag willen wonen en leven. Het is belangrijk dat dit in de toekomst ook zo blijft. Daarom moeten we nu keuzes maken voor onze toekomst. En dat doen we graag samen met u! Peter Prins, projectleider Omgevingsvisie, nodigt u uit om uw ideeën over de toekomst van de stad met ons te delen via stadsgesprekken.

Stadsgesprekken
In de Omgevingsvisie zelf staan geen regels, die komen in het Omgevingsplan te staan. De Omgevingsvisie is wel het uitgangspunt voor het nieuwe Omgevingsplan. In Hilversum Noordwest start binnenkort een pilot voor het Omgevingsplan. Peter Prins: “We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen meepraten over de Omgevingsvisie. We willen met hen in gesprek om te horen hoe zij hun buurt en heel Hilversum over ongeveer twintig jaar zien, zodat wij hun ideeën kunnen meenemen in een Omgevingsvisie die breed gedragen wordt in Hilversum.”

De Omgevingsvisie: wat is dat nou precies?
In Hilversum zitten we te springen om nieuwe huizen, maar voldoende werkgelegenheid en groen zijn ook belangrijk. Daarnaast wil Hilversum energieneutraal worden. Het gaat erom dat we hier een balans in vinden. Daarom moeten we nu keuzes maken voor onze toekomst. In de Omgevingsvisie komt onder andere te staan hoe de gemeente van plan is om te gaan met (duurzame) energie, klimaat (het voorkomen wateroverlast/droogte), biodiversiteit/ natuur, ruimte voor woningbouw en bedrijven en bereikbaarheid (verkeer en vervoer). De Omgevingsvisie is de basis voor het Omgevingsplan, dat alle bestemmingsplannen in Hilversum gaat vervangen.

Achter de schermen wordt gewerkt aan analyses
De Omgevingsvisie, die naar verwachting in 2020 gepresenteerd wordt, is een verhaal voor de lange termijn. In de visie zal op hoofdlijnen staan waar de gemeente de komende twintig jaar naartoe wil met Hilversum. Als voorbereiding hierop is Peter Prins met zijn collega’s nu bezig met een analyse voor heel Hilversum, dus ook voor Hilversum Noordwest. “Welke trends en ontwikkelingen zien wij als het gaat om ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer, gezondheid, veiligheid en erfgoed en met welke opgaven moeten we aan de slag? Meer dan eerst kijken wij ook naar de samenhang tussen deze thema’s en het welzijn van de inwoners. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de gezondheid van bewoners als de temperaturen zomers stijgen, omdat er veel bebouwing en weinig groen is in een buurt?”
Deze analyses brengen nieuwe inzichten. “We komen erachter dat we veel informatie wel hebben, maar versnipperd. Denk aan de lopende en geplande bouwprojecten in de stad. Van andere onderwerpen, zoals de biodiversiteit ofwel het aantal verschillende dieren- en plantensoorten, blijken we uiteindelijk weinig te weten. De analyse voor de Omgevingsvisie biedt ons de kans om met een frisse blik opnieuw naar de stad te kijken.”

Drie rondes
Het stadsgesprek bestaat uit drie rondes. In de eerste ronde, die op dit moment plaatsvindt, presenteren Peter en zijn collega’s de analyses, met de vraag of deze ook kloppen in de ogen van de bewoners. Komend voorjaar volgt een tweede ronde, waarin het gesprek zal gaan over mogelijke oplossingen. Tijdens de derde en laatste ronde in het najaar van 2020 kunnen de Hilversummers inspreken op de ontwerp Omgevingsvisie. “De mening van bewoners is de basis”, belooft de projectleider. “Hun inbreng is voor ons een zwaarwegend advies. Dat betekent dat als we iets niet overnemen, we het zullen uitleggen.”

Tekst van  Peter Prins, projectleider van de Omgevingsvisie. Via: https://trompenbergoost.wordpress.com/2019/12/23/meepraten-over-de-toekomst-van-de-wijk/

 

Gegevens

Datum:
21 januari 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis

Organisator

Gemeente Hilversum

Locatie

raadhuis hilversum